Ishockey utrustning

Ishockey OS

I Sverige är ishockeyspelandet mycket populärt och människor i varierande åldrar utövar sporten. Som många redan vet är ishockey en mycket fartfylld och kraftfull sport, vilket naturligtvis betyder att man måste skydda sig därefter. Kroppen är minst lika viktig som huvudet att skydda och utrustningen behöver vara i rätt storlek för att uppfylla sitt ändamål. I denna text får du lära dig mer om vilka skydd som behövs och hur du hittar utrustning som passar just dig.

Ishockey – det behöver du

Det är viktigt att komma ihåg att man inte behöver en fullt komplett ishockeyutrustning för att börja spela. I början kan det vara svårt att veta hur länge man kommer vilja fortsätta och för att inte kasta pengar i sjön kan man börja med bara de viktigaste delarna. I vissa fall går det bra att låna utrustning från klubben man spelar hos, men finns detta inte tillgängligt behöver man vara försedd med klubba, hjälm, armbågsskydd och benskydd, samt skridskor. Över din utrustning behöver du även ha kläder.

Finansiera utrustningen

Hur man väljer att köpa sin utrustning är mycket individuellt. Vissa föredrar att köpa helt nya saker, medan andra nöjer sig gott och väl med att köpa utrustningen begagnad. Något man däremot aldrig bör köpa begagnat är en hjälm. En sliten hjälm kan orsaka stor skada om den får ta emot ett fall eller slag och skyddar inte som den bör.

Ishockeyutrustning kan vara en aning dyrt i inköp och ännu dyrare blir det om man vill köpa sina saker direkt från affären. Har man inte pengar tillgängligt för stunden kan man finansiera sitt köp med ett sms lån med direkt utbetalning eller genom ett privatlån. Fördelen med sms lån är att man får pengarna inom loppet av minuter eller timmar och i många fall så kan man även låna utan uc. En kreditupplysning via Upplysningscentralen kan ibland sätta käppar i hjulen, men inte om du lånar pengar med just ett sms lån.

Passform

Ishockey utrustning

Som tidigare nämnt är det viktigt att utrustningen sitter som den ska. Detta gäller främst när det kommer till hjälmen och till skridskorna som man bär. Skridskor bör sitta ganska så tajt runt foten, men får absolut inte vara för små. Hjälmen får även i sin tur inte vara för stor eller för liten, då en icke ordentlig passform skyddar sämre.

Utrustning som benskydd eller armbågsskydd är inte lika viktiga. Visst är det alltid bekvämare med skydd i rätt storlek, men oftast går det bra även om de är lite större eller mindre. I vissa ligor kan det krävas att man även ska ha nackskydd, axelvaddar och munskydd. Av hygieniska skäl är munskydd ingenting som rekommenderas att låna eller köpa begagnat.

Utrustning för spelare och målvakt

Ishockey målvakt utrustning

En spelare och en målvakt behöver tänka på en hel del utrustning. Utrustningen för en spelare skiljer sig en aning mot målvaktens.

 • Huvudskydd – gäller för samtliga spelare på planen
 • Axelskydd
 • Armbågsskydd
 • Handskar
 • Byxor – gäller för samtliga
 • Benskydd – gäller för samtliga spelare
 • Skridskor – gäller för samtliga
 • Klubba – gäller för samtliga
 • Plockhandske – gäller för målvakt
 • Arm- och bröstskydd- gäller för målvakt
 • Klubbhandske – gäller för målvakt
, maj 30, 2018. Kategori: Blogg.

Ishockeyns ljusa framtid

Ishockeyns ljusa framtid

Svenska Ishockeyförbundet sammanställde sina målsättningar för den svenska ishockeyns framtid i skriften “2017-2022 Vår gemensamma strategi för framtiden” och det är glädjande att i den skriften se två viktiga huvudområden som ska ägnas särskilt fokus.

Sportslig utveckling

Ishockeyns ljusa framtid

Ett huvudområde som kommer att ägnas särskilt fokus är utvecklingen av sporten och då framför allt utveckling av spelarna. För att svensk hockey ska kunna blomstra måste föreningarna kunna ha möjlighet att utveckla spelare både individuellt och som lag.

Det är särskilt roligt att Svenska Ishockeyförbundet ser damhockeyn som ett område som ska ägnas särskilt mycket uppmärksamhet, för det är onekligen en sport som lockar fler, både spelare och åskådare, i takt med att Damkronorna vunnit stora segrar. Inte minst i 2018 Women´s Nations Cup i Tyskland där våra damer slutade på en andraplats.

Herrsidan ska dock inte glömmas bort och Svenska Ishockeyförbundet vill betona vikten av att svenskarna ser Tre Kronor som ett riktigt landslag – ett ”Folkets lag”, och för att det ska kunna ske krävs så klart ett stort engagemang hos klubbarna i spelarnas möjligheter till utveckling.

Det ska också vara möjligt att spela ishockey även om man inte elitsatsar. Elitsporten är viktig för sportens fortlevnad, men Svenska Ishockeyförbundet vill ändå att sporten ska fortsätta andas svensk folkrörelse och föreningarna och klubbarna måste ge utrymme till att erbjuda möjligheter för spelare från flick- och pojksidan ända upp till seniorverksamhet på både dam- och herrsidan.

Tillgänglighet

Nära kopplat med klubbarnas utveckling av spelare hör den så viktiga värvningen av spelare. Då talar vi inte om dyra inköp av duktiga spelare från andra klubbar, utan om en värvning av nya, unga spelare som kanske provar sporten för första gången. För att fler ska ha möjlighet att prova ishockey och göra det till den sport man ägnar sig helhjärtat åt måste den vara tillgänglig för fler. Hallar och rinkar måste finnas i närheten av städer och det måste finnas tider i hallarna som gör det möjligt för nya spelare att våga prova och utvecklas, både som skridskoåkare och hockeyspelare.

Idrott ska vara glädjefylld och spontanspel tillsammans med kompisar är en viktig del för att locka nya spelare. Svenska Ishockeyförbundet skriver att det handlar om att ”sänka trösklar” för att fler ska ha möjlighet att utöva ishockey. Men då är det inte bara en fråga om hallar och rinkar. Ishockey betraktas ofta som en dyr sport där utrustning som skridskor och klubbor har varit kostsamt för många familjer, där kanske flera av barnen ägnat sig åt ishockey. Idag finns det dock flera möjligheter att skaffa sig kvalitetsutrustning till bra priser på många av våra större sportaffärer, exempelvis XXL, vilket öppnar upp för fler att vara med och spela, även om man inte elitsatsar utan bara vill ”vara med och lira lite”.

Om Svenska Ishockeyförbundet verkligen ser till att uppfylla de här målsättningarna för sportens utveckling så kommer svensk ishockey att gå en strålande framtid till mötes, både för spontanspelarna som träffas för att lira hockey en stund, för de små barnen som drömmer om att en gång stå som vinnare i Tre Kronor eller Damkronorna och för seniorerna som rutinerat glider runt i rinken. Vi blickar framåt med tillförsikt!

, mars 12, 2018. Kategori: Blogg.