Tjuvgods.se Kost Fördelar med GI metoden

Fördelar med GI metodenOla Lauritzson, som också kallas GI gurun är den som lanserade denna metod här i Sverige, han har numera skrivit flera böcker om GI metoden och är även ute och föreläser.
Jag citerar Ola Lauritzson här gällande GI metoden:

Kolhydradater, främst de mest raffinerade, bryts ner snabbt – påverkar blodsockret – och insulinproduktionen. Hormonet insulin har en förmåga att lagra fett i fettcellerna. Snabba förändringar i blodsockret påverkar också hungerkänslor och sötsug (det är det snabba förklaringen till GI metoden).

(Källa: SVR, P4 Stockholm).

Vad går denna metod ut på?

Jo, när du ska banta med GI metoden, ska du äta livsmedel som innehåller så lågt GI det går. Du ska äta långsamma kolhydrater, detta för att du inte ska få svängningar i blodsockret och då går du sakta ner i vikt, något som är bra för kroppen. GI metoden uppfanns redan 1981 för att hjälpa de som har diabetes med regleringen av sitt blodsocker, numera används även GI metoden som bantningsmetod.

Hur fungerar GI metoden?

Du ska inte dra ner på fett och protein när du äter enligt GI metoden, den går ut på att äta långsamma kolhydrater istället för de snabba kolhydraterna. Att promenera i snabb takt är också att rekommendera. Att däremot äta livsmedel med lågt GI-värde är inte att rekommendera, eftersom dessa livsmedel innehåller mycket fett och du får ett högt kaloriintag, och äter du för mycket kalorier lagras det som fett, och det fungerar inte med GI metoden.

Att tänka på när du börjar med GI-metoden

Hälsosam GI kost

Det är bäst att rivstarta direkt för då kommer din förbränning igång bättre. Under de första veckorna ska du utesluta mera kolhydrater än senare, så de första veckorna påminner det mer om den LCHF-dieten som finns. Att du ska börja försiktigt med att direkt utesluta kolhydrater, är för det din kropp kanske inte klarar av det när du börjar med GI metoden, och det kan till och med vara farligt. Du börja med att äta mycket mjölkprodukter och då inte light, du ska äta riktigt smör, fågel, ägg, fisk, kött, skaldjur, lök, spenat, tomat med mera. Du kan även äta bönor, nötter, linser, frukt med mera, men dessa bör du vara mer återhållsam med när du äter enligt GI metoden.

Exempel på en dagsmeny med GI metoden

Frukosten kan innehålla äggröra eller omelett med skinka, lunchen kan innehålla lax med spenat- och bönsallad och keso till det. Mellanmålet kan vara ägg eller nötter, middag med grillad kyckling med grönsaker till. Typer av fett som avokado, olivolja, linfröolja, rapsolja, flytande margarin, hasselnötter, valnötter är bra att äta vid GI metoden. Som du ser får du äta mycket av det goda med GI metoden, och inte som i många andra bantningsmetoder där du i princip bara ska äta grönsaker, och det mår verkligen inte kroppen bra av. Du som lider av stor övervikt och funderat på fettsugning prova gärna på GI metoden först för det finns bevis på att många lyckats gå ner ordentligt i vikt på denna metod. Den är givetvis bättre än fettsugning med, för en sådan operation kan ge bestående men. Det finns visserligen vissa typer av fett du bör undvika och exempel på dessa är: smör, fet mjölk, grädde, kokosfett, och choklad. Grönsaker går bra att äta, men ät inte för mycket frukt, då går du inte ner i vikt.