Tjuvgods.se Blogg Ishockeyns ljusa framtid

Ishockeyns ljusa framtidSvenska Ishockeyförbundet sammanställde sina målsättningar för den svenska ishockeyns framtid i skriften “2017-2022 Vår gemensamma strategi för framtiden” och det är glädjande att i den skriften se två viktiga huvudområden som ska ägnas särskilt fokus.

Sportslig utveckling

Ishockeyns ljusa framtid

Ett huvudområde som kommer att ägnas särskilt fokus är utvecklingen av sporten och då framför allt utveckling av spelarna. För att svensk hockey ska kunna blomstra måste föreningarna kunna ha möjlighet att utveckla spelare både individuellt och som lag.

Det är särskilt roligt att Svenska Ishockeyförbundet ser damhockeyn som ett område som ska ägnas särskilt mycket uppmärksamhet, för det är onekligen en sport som lockar fler, både spelare och åskådare, i takt med att Damkronorna vunnit stora segrar. Inte minst i 2018 Women´s Nations Cup i Tyskland där våra damer slutade på en andraplats.

Herrsidan ska dock inte glömmas bort och Svenska Ishockeyförbundet vill betona vikten av att svenskarna ser Tre Kronor som ett riktigt landslag – ett ”Folkets lag”, och för att det ska kunna ske krävs så klart ett stort engagemang hos klubbarna i spelarnas möjligheter till utveckling.

Det ska också vara möjligt att spela ishockey även om man inte elitsatsar. Elitsporten är viktig för sportens fortlevnad, men Svenska Ishockeyförbundet vill ändå att sporten ska fortsätta andas svensk folkrörelse och föreningarna och klubbarna måste ge utrymme till att erbjuda möjligheter för spelare från flick- och pojksidan ända upp till seniorverksamhet på både dam- och herrsidan.

Tillgänglighet

Nära kopplat med klubbarnas utveckling av spelare hör den så viktiga värvningen av spelare. Då talar vi inte om dyra inköp av duktiga spelare från andra klubbar, utan om en värvning av nya, unga spelare som kanske provar sporten för första gången. För att fler ska ha möjlighet att prova ishockey och göra det till den sport man ägnar sig helhjärtat åt måste den vara tillgänglig för fler. Hallar och rinkar måste finnas i närheten av städer och det måste finnas tider i hallarna som gör det möjligt för nya spelare att våga prova och utvecklas, både som skridskoåkare och hockeyspelare.

Idrott ska vara glädjefylld och spontanspel tillsammans med kompisar är en viktig del för att locka nya spelare. Svenska Ishockeyförbundet skriver att det handlar om att ”sänka trösklar” för att fler ska ha möjlighet att utöva ishockey. Men då är det inte bara en fråga om hallar och rinkar. Ishockey betraktas ofta som en dyr sport där utrustning som skridskor och klubbor har varit kostsamt för många familjer, där kanske flera av barnen ägnat sig åt ishockey. Idag finns det dock flera möjligheter att skaffa sig kvalitetsutrustning till bra priser på många av våra större sportaffärer, exempelvis XXL, vilket öppnar upp för fler att vara med och spela, även om man inte elitsatsar utan bara vill ”vara med och lira lite”.

Om Svenska Ishockeyförbundet verkligen ser till att uppfylla de här målsättningarna för sportens utveckling så kommer svensk ishockey att gå en strålande framtid till mötes, både för spontanspelarna som träffas för att lira hockey en stund, för de små barnen som drömmer om att en gång stå som vinnare i Tre Kronor eller Damkronorna och för seniorerna som rutinerat glider runt i rinken. Vi blickar framåt med tillförsikt!