Tjuvgods.se Träning

Träning

Ishockey traning

Ishockey är en sport som passar dig som gillar intensiv träning. Det är en allsidig träningsform där alla kroppens muskler får träning.

Innan du börjar spela ishockey behöver du en del utrustning. Först och främst ett par skridskor som är välslipade. Detta kan man få gjort i de flesta sportaffärer som säljer hockeyutrustning, eller så kan man få hjälp med det av klubben man tränar för.
Näst efter skridskor behöver du en godkänd hjälm med skydd för ansiktet. Detta för att undvika skador i huvudet och i ansiktet. Sedan behöver man ett halsskydd och riktigt tjocka handskar, helst hockeyhandskar. Att inte skaffa dessa skydd är att spela ishockey med livet som insats, för det är väldigt farligt med den vassa skenan som sitter på skridskorna.

Snabb sport

Ishockey är en väldigt snabb sport, nog en av de snabbaste sporterna. Det gäller att vara explosiv som ishockeyspelare, så just explosiviteten är något som tränas bland ishockey spelare.

För att kunna träna upp snabbhet behöver du benstyrka och bålstyrka. Det finns många övningar att rekommendera för att öva upp sin snabbhet, men vi håller oss till några av de vanligaste.

Hopprep, Boxjump och Burpees

Att hoppa rep är en väldigt bra övning. Det ger benstyrka, explosivitet och framförallt kondition. Boxjump är en övning som man hittar i boxen på crossfit, och som är väldigt bra. Det går till så att man hoppar jämfota upp och ner på en stabil låda som är mellan 50 och 70 cm hög. Här tränar du spänst, explosivitet, styrka och kondition. Burpees är en klassiker som är suverän, men avskys av de flesta. Du ska helt enkelt ner på golvet, studsa upp och sträcka ut kroppen med en klapp ovanför huvudet, och detta ska upprepas åtskilliga gånger. Detta ger förutom kondition, både styrka, explosivitet och starkt psyke.

Kondition får man även genom löpträning, och eftersom du som ishockeyspelare behöver väldigt god kondition rekommenderas backträning och intervallträning.

Ett bra träningsupplägg kan se ut såhär:

  • 200 hopp med rep som uppvärmning
  • 50 burpees
  • 25 boxjumps
  • 100 situps
  • 50 pushups
  • 200 hopp med rep som nedvarvning

Alla är inte intresserade av att utöva ishockey som sport, men är fortfarande väldigt intresserade av att följa sitt favoritlag.
Många som spelat ishockey i unga år fortsätter oftast som supporters och i DN finns det många och mycket bra artiklar om ishockey från världens alla hörn.

Nackdelen med ishockey är, till skillnad från fotboll, att det inte finns korpen hockey, dvs hockey för dig som vill träna men inte tillhöra ett lag. När du slutar i lag är du utanför idrotten. En annan nackdel är de många skador som uppstår. Hjärnskakningar, utslagna tänder och skadade axlar hör till vanligheterna. Sporten anses som ganska brutal och du får vara rätt hårdhudad för att platsa in.

Sporten anses som en av de dyrare, tillsammans med golf och hästsport. Ganska tidigt i åldern märker killarna av, för det är mest killar, att det är viktigt med rätt märke på utrustningen.
Detta avskräcker dock inte.